בסיכום הרצאה זו, אליעד כהן מנתח את הסרט "הורטון שומע מישהו" ומקשר אותו אל חיפוש האמת, ההטעיה העצמית, אהבה ללא תנאי, והמאבק בין אמת לשקר. הסרט משמש מטאפורה לחיפוש הפנימי, בו האדם מתמודד מול כוחות פנימיים וחיצוניים של שקרים, הטעיות, ובלבול. ההרצאה פורסת את הנושא בשאלות, הסברים מפורטים ודוגמאות רבות הממחישות את הדרך להגיע לאמת המוחלטת.
למה אנשים מתקשים להתנתק מהעבר?
אליעד מסביר כי החיבור של האדם לעבר נובע מכך שהמשמעות של ההווה נשענת על הזיכרונות. אם לאדם לא היה זיכרון כלל, הוא לא היה יודע לאן ללכת ולא היה מסוגל לפעול במציאות. מצד שני, הזיכרון גם "דופק" אותו, משום שהוא תמיד סוחב את משאות העבר.
איך פועלת ההטעיה העצמית?
ההרצאה מסבירה כי ההטעיה העצמית מתרחשת כאשר האדם מקבל מידע שהוא חצי נכון וחצי שקרי. מוחו של האדם מתבלבל וחושב שאם חלק מהמידע נכון, כל המידע נכון, והוא מפסיק לבדוק. לדוגמה, בסרט, דמות הקנגורו מטעה את החיות כשאומרת שצריך להגן על הילדים ולמנוע אנרכיה, אף שהדברים אינם קשורים כלל להורטון. כך היא משלבת אמת ושקר ומצליחה להטעות את החיות.
למה האדם נמנע מלחפש את האמת באופן מוחלט?
האדם חושש לחפש את האמת בצורה מוחלטת מפני שהוא מניח שהאמת תגרום לו לשנות משהו במעשיו או תפיסותיו, ועל כן הוא מוותר מראש על החיפוש. לפי אליעד, האדם יכול לדעת את האמת ועדיין לפעול הפוך ממנה. הוא מדגיש שהאדם חייב לנתק בין גילוי האמת לבין מחויבות לפעול לפיה. רק אז הוא יוכל באמת לחפש את האמת ללא תנאי או אינטרס.
האם אפשר לדעת את האמת וגם להמשיך לשקר?
כן. אליעד מסביר שהאדם יכול להגיע לאמת מוחלטת ועדיין להמשיך לפעול בתוך השקר. הוא מדגיש שאלוהים יודע שהכל אחד, ובכל זאת משקר ויוצר את עולם הנפרדות. גם האדם יכול לדעת את האמת האמיתית ועדיין לשחק במשחק השקר, אך מתוך ידיעה מודעת לכך שהוא עושה זאת.
מה זו אהבה עצמית ללא תנאי, והאם היא קיימת?
בהרצאה אליעד מברר מהי "אהבה ללא תנאי" וטוען שרוב האנשים שמאמינים שהם אוהבים ללא תנאי, למעשה מתנים את אהבתם בהזדהות עם העצמי. אהבה ללא תנאי אמיתית היא אהבה שנמצאת מעבר לאהבה או שנאה, והיא חוויה מוחלטת של אחדות שבה הכל הוא אחד ואין הבדל בין טוב ורע. הוא מדגיש שרק כאשר האדם חווה שהכל אחד באופן מוחלט, הוא יוכל לאהוב ללא תנאי.
איך האדם יכול להגיע לאחדות האמיתית?
האחדות האמיתית מתאפשרת כאשר האדם מבטל את הפוטנציאל להרגיש רע. האדם צריך להגיע למצב שבו כל האופציות נראות לו טובות באופן מוחלט. רק כשכל אופציה, גם זו שעלולה להרגיש רע, נתפסת כטובה, האדם מגיע לאחדות אמיתית וחווה את המציאות ללא פחד או סבל.
למה האמת המוחלטת לא מביאה תועלת?
האמת המוחלטת היא כזו שלא מספקת שום תועלת לאגו של האדם. לכן האדם מתעלם ממנה, אף על פי שהיא הכוח היחיד שיכול להצילו כשהוא מסתבך בשקרים. כאשר האדם באמת רוצה לחפש את האמת ללא אינטרס, הוא חייב לחפש אמת שלא תועיל לו כלל, מה שמאיים על האגו.
מה הקשר בין הרצון של האדם והאמת?
אליעד מדגיש שכל זמן שהאדם מחפש את האמת בגלל רצון או...
- איך למצוא את האמת המוחלטת?
- מהי אהבה עצמית ללא תנאי?
- האם אפשר לחיות באחדות ובנפרדות יחד?
- איך להפסיק להאמין בשקרים?
- למה חיפוש האמת מפחיד?
- האם אפשר לדעת את האמת ולהמשיך לשקר?
- איך אפשר להשתחרר מהעבר?
אליעד: אנשים שהם חכמים מספיק, אפילו לא זוכרים את המציאות, כי יש מציאות חדשה בכל רגע, אז מדוע להיזכר בישן? משנה מה היה? עכשיו יש חדר, הכל חדש.
שאלה: איך מנתקים אותו.
אליעד: למעשה את פה, העניין הוא לא להתחבר לשם. למה יש חיבור לעבר? כי המשמעות של ההווה נגזרת מהעבר. אם לא היה לך שום זיכרון, לא היית יודעת איפה את. למעשה בגלל הזיכרון את יודעת לאן ללכת. אבל זה גם דופק אותך כי אתה כל הזמן סוחב משאות כבדים.
שאלה: אז מה אתה מציע?
אליעד: להבין שהכל אחד. אם תביני שהכל אחד, יהיה לך טוב בעבר ובהווה.
ממשיכים לראות את הורטון שומע מישהו. החיות דואגים בשביל הילדים, זה לא בשבילם אלא למען הילדים. הרע אומר לך שאם תלך לאחדות זה יפגע לך בחיים, אבל בפועל זה יפגע רק בתפיסת הרע של החיים אבל לא בחיים.
ברמה בפסיכולוגית הקנגורו מטעה אותם, איך עובדת הטעיה? כשאתה נותן מידע שהוא חצי נכון וחצי לא נכון. ואז המוח של האדם חושב שאם חצי מהמידע נכון אז גם נכון החצי השני, והוא לא בודק. היא אמרה שצריך להגן על הילדים, אבל זה לא קשור להורטון. אולי אפילו הורטון מגן על הילדים. היא כאילו ערבבה להם שני אינפורמציות. היא אמרה שצריך להגן על הילדים ולא צריך שתהיה אנרכיה, אבל למעשה זה לא קשור להורטון. ככה האדם מטעה את עצמו.
כמו למשל, יש פה שולחן, זה נכון. אבל זה לא אומר שיש פה רק שולחן. אולי יש פה עוד דברים. אתה חושב, יש פה שולחן, ולכן כנראה שהנפרדות נכונה. בגלל השולחן אתה מסיק את כל המסקנות של עולם הנפרדות. אתה מניח, אם יש שולחן אז כנראה שיש רק שולחן. מי אמר לך, אולי זה נכון והשאר לא נכון? כך עובדים כל השקרים.
המחשבה שאומרת לך, שאתה צריך להרגיש טוב, היא רעה, למה? כי אתה מסכים עם זה שאתה צריך להרגיש טוב. כשאתה מסכים שאתה צריך להרגיש טוב, למעשה אתה מסכים שעכשיו אתה מרגיש רע. זאת בדיוק ההטעיה. למעשה כבר טוב, אבל אומרים לך, אתה תרגיש טוב, ואז אתה מסכים שאתה מרגיש רע, למרות שעכשיו טוב לך.
אם היו אומרים לך בא נעשה לך רע, לא היית מסכים. אבל כשאומרים לך בא נעשה לך טוב, הם למעשה מכרו לך שעכשיו רע לך.
שאלה: אז לפי האמת מה היו צריכים למכור לי?
אליעד: כלום, יש לך הכל. את לא צריכה לקנות שום דבר, יש לך הכל. למשל המחשב לא עובד לך ואת הולכת לטכנאי, והוא מגלה שהמחשב בסדר. אם הוא איש אמת הוא יגיד שהכל בסדר, אבל אם הוא רמאי הוא יתחיל לעשות הצגה שהמחשב מקולקל וידרוש כסף.
שאלה: אז יש כאן בעיה של תלות הדדית.
אליעד: לא, הבעיה היא שהאדם לא בודק. צריך לבדוק לא ללכת כמו עיוורים. למשל אדם אומר 100 דברים אמיתיים ובסוף שותל דבר לא נכון. אז אפשר לחשוב אם אמר 100 נכונים אז למה שישקר בדבר פעוט כל כך. לכן לא להאמין, צריך לבדוק.
שאלה: מה אם הקטע של, לתת אמון.
אליעד: לתת אמון פירושו לסבול. אם הטוב שלך תלוי במישהו אחר שאתה נותן בו אמון, אז אתה מסכן.
נגיד שאלוהים נתן את התורה, מה הדת אומרת? צריך לשמוע לתורה. אבל מי אמר שצריך לשמוע לאלוהים? אפילו שנתן את התורה, אולי אפשר לעשות הפוך. אולי אלוהים אומר משהו ורוצה שתעשה הפוך. איך אתה מניח? מה אתה יודע?
מצד האמת אלוהים נתן את התורה, כי זאת המציאות, אבל אולי הוא רוצה שתעשה הפוך? הכל זה אופציה, זה רק לתעתע אותך כמו כל הדברים בעולם. אתה אומר, האם זה נכתב סתם? אולי נכתב סתם כי לאלוהים היה משעמם?
מה שאני אומר שצריך לבדוק כל דבר, ולא להניח. זה שיש לך הרבה הוכחות זה לא פוטר אותך מלבדוק את החוליה האחרונה.
ואז הקנגורו ממשיכה ואומרת שצריך לתת להורטון עונש. לא מספיק שהיא הטעתה אותם בקשר להורטון, כשהיא רואה שמאמינים לה היא ממשיכה להטעות. למעשה כל השקרים מולבשים על אמת. בכל שקר יש אמת. לכן לא להניח הנחות. אם אדם יבדוק את כל הפאשלות שהיו לא בחיים, הוא יראה שזה בגלל שהוא האמין במשהו. בכל פאשלה יש אמונה. כי האמנת במשהו, לא חשבת שעובדים עליך.
שאלה: אם אני לא יאמין בכלום, איך אני אסתדר?
אליעד: בפרקטיקה את כן מאמינה שהדלת לא תיפול עליך, בדברים האלה תאמיני. אבל בלהבין את עצמך, למה אני חייה? למה העולם קיים? בזה אל תאמיני. צריך לבדוק. בדברים החיצוניים תאמיני, אבל בדברים שקשורים לפנימיות שלך, שם צריך לבדוק עד בסוף. לא להאמין לשום דבר, עד הקצה הסופי.
הורטון ממשיך בשלווה שלו, הוא לא מבין שעד שלא מסיימים את המשימה, הכל יכול עוד לקרות. רבי נחמן אומר, עד שלא ניצחת את המלחמה, אל יתהולל חוגר כמפתח. מה הכוונה? אדם שיוצא לקרב חוגר את כלי הנשק, אדם שחוזר מהקרב, פותח את כלי הנשק. לכן אומרים, אל תתהלל לפני הקרב, תתהלל אחרי הקרב. עד שלא הגעת למוחלט, אל תחשוב שהגעת. עד שהאדם לא מבטל את הרע בשורשו, אתה לא יכול לנוח. כל זמן שבמנגנון שלך יש אפשרות שתרגיש רע, אתה עדיין לא הגעת לשלמות.
איך מבטלים את האופציה להרגיש רע? בשלמות של האחדות. באחדות הראשונה האמיתית אין בכלל אופציה שיהיו שניים. רק שתהיה בחוויה שכול הרע שיש בעולם, הוא טוב בעיניך, רק אז בטלת את האופציה להרגיש רע. כי אתה אומר, נכון יש אופציה להרגיש רע וגם זה טוב.
אם אתה אומר, הגעתי לאחדות, אבל יש אופציה שארגיש רע, אז זה סימן שהגעת לאחדות שנאחזת במשהו. אחדות פירושו שכול האופציות טובות לי. הכוונה בתחושת הבטן שלך, האם כל הדברים טובים לך?
אם לאדם כל האופציות טובות, אז הוא למעשה אלוהים הראשון. זה טוב שלא תלוי בדבר.
כול החיות מקיפות אותו, והקנגורו אומרת לו שהוא יצר את הבלגן. מגלגלים עליו את האחריות. כמו שהאדם עושה בלגן ומאשים את המציאות או את אלוהים.
שאלה: זה מראה לי, שהשקר אומר לי, עזוב את הכל, למה אתה חוקר, מה יצא לך מזה.
אליעד: נכון, זאת האמת, כי בסוף התהליך אתה עוזב את הכל, כשהמחשבה הזאת אומרת לך תחיה את החיים כמו שהם, אז צריך להגיד לה, נכון אני גם רוצה לחיות את החיים איך שהם, אבל אני לא מצליח, כי יש לי שאלות. אין כאן ניגוד אינטרסים. אני בעד שתחיה את החיים כמו שהם ולא תשאל שאלות. יש כפתור, והכפתור הוא למה? תשאל הרבה למה? למה? למה? ובסוף יכבה הכפתור ותוכל לחיות את החיים כמו שהם.
והקנגורו אומרת לו, שכול מה שהוא צריך להגיד, שאין אנשים קטנים שחיים על הגרגר הזה, ושהוא טועה. הנפרדות מגלגלת את האחריות עליך, הנפרדות גורמת לך להרגיש רע, ואחר אומרת לך אם רק תסכים לשקר את עצמך, יהיה לך טוב.
הנפרדות אומרת, אם רק תסכים להגיד זה טוב וזה רע, יהיה לך טוב. אבל זה לא נכון. כי אז אתה חוזר ללופ של השקרים. אבל מצד שני ההטעיה היא הפוכה, אם רק תגיד שזה אחד, אז יגמרו לך כל הבעיות, זה בדיוק הפוך. אם רק תהיה אמיתי, אם רק תודה על האמת ותגיד שזה אחד, יפתרו לך כל הבעיות.
הקנגורו מייצגת את הרע, ואומרת להורטון, אם רק תגיד את האמת, אבל היא דורשת שהוא ישקר, ולכן אם תגיד את האמת שהיא ההפך מנפרדות, רק אז יהיה לך טוב. האדם צריך להמר על האמת, לא משנה מה יקרה לו.
הורטון אומר, שבאמת יש על הגרגר אבק, חיים. מה המשמעות של הגרגר אבק? הקטע של להסתכל על דבר קטן, הגרגר אבק מייצג את הכלום, הכלום הוא האמיתי. מה זה אחדות? אחדות זה שאתה מכיר בכך שהכלום הוא מציאות בפני עצמה. מה זה אומר? שאתה מכיר בכך שהאחדות באמת קיימת. מה היא אחדות? פירושה ההפך ממה שאתה רואה. ההפך ממה שאתה מבין. אתה רואה פה ושם, לפני אחרי, אבל זה לא, הכל זה אחד. למעשה זה לא אומר כלום, זה המשמעות של הגרגר, להכיר בכך שהדבר הקטן הוא באמת אמיתי.
כול הויכוח כאן הוא שאתה מזלזל בדברים הקטנים. והרעיון של האמת הוא שאתה צריך להתחשב בדברים הקטנים.
והאנשים שעל גרגר האבק החלו להרעיש, כדי שהחיות ישמעו אותם ולא ישמידו את גרגר האבק עליו הם חיים. מה אומר כל הרעש הזה, שכול הדברים הקטנים שבתוך האדם מתעוררים ואומרים אנחנו כאן, תראו אותנו.
זה כמו שיש את הבן אדם עם כל הרצונות ובתוכו יש עולם שלם שהאדם מתעלם מקיומו. עכשיו העולם הזה מתחיל לעשות רעש, שתתחיל לשמוע מה קורה בפנים ולא רק מה שקורה בחוץ.
הורטון פונה לראש נעיר ואומר לו האם אתה בטוח שכולם משמיעים קול? כמו האם אתה בטוח שעשית את המקסימום? זה לא מספיק להיות אמיתי, צריך להיות אמיתי מאה אחוז.
ראש העיר חשב שהבן שלו לא יוצלח, ומתברר שהבן שלו בנה הרבה דברים. ובסופו של דבר הדברים האלו יצילו את העיר. מה זה הכוח שבאדם שאתה חושב שלא עוזר לך, ובכל זאת הוא זה שמציל אותך? יש משהו שאתה מזלזל בו וחושב שלא מביא לך תועלת? זאת האמת. המהות של האמת לא מביאה תועלת. האמת האמיתית למעשה לא מביאה לך תועלת ולכן אתה לא בודק אותה.
האדם רוצה שיהיה לו טוב, ולכן הוא לא באמת שואל, מה היא האמת האמיתית? ולכן האדם לא מחפש באמת את האמת, אבל מה שמתברר הוא, שחיפוש האמת, באמת, יש לו עולם שלם משלו, ואתה מזלזל בו. והאמת האמיתית יש לה מנגנון שלם שבבוא היום כאשר תסתבך עם כל השקרים היא תציל אותך.
איזה כוח אתה מתעלם ממנו כרגע? אני טוען שאתה מתעלם מהאמת. למשל שיש לך בעיה, אתה בודק אם זה אמת או שקר, נכון? אז אתה כן משתמש באמת, אז למה אני אומר שאתה מתעלם מהאמת?
כול אדם בעולם רוצה שיהיה לו טוב, נכון? אבל לומר שיהיה לך טוב באמת, זה להגיד שאתה מתחשב גם באמת וגם בשקר. אבל אני אומר שאתה מתעלם לגמרי מהאמת, למה?
מהו אותו כוח מחשבתי בתוכך שאתה חושב שלא מביא לך כל תועלת ואתה מתעלם ממנו לגמרי? הוא האחרון בעיר, אבל הוא לא נמצא בין הצועקים. עשיתם הכל אבל בכוח הזה לא השתמשתם. אני מחפש משהו שעד היום לא עשיתם אותו. אולי חשבת לעשות אותו, אבל אחר כך חשבת שהוא לא נותן שום דבר. ורק אם תעשה אותו תפתור את כל הבעיות שלך.
בחיפוש האמת, יש סוגים של אמת. יש סוג של אמת, שאף אחד לא חיפש אותו עד היום. כי הוא לא מביא שום תועלת. כולם מחפשים קצת את האמת, אבל יש סוג של אמת שאותו אף אחד לא מחפש. מה זה אומר? אדם קם בבוקר ועשרים וארבע שעות עושה דברים שיביאו לו תועלת, וגם כשהוא מחפש את האמת זה מתוך זה שהוא רוצה שזה יביא לו תועלת.
אף אחד לא חיפש את האמת בלי המחשבה, מה זה יביא לי? אף אחד לא מחפש את האמת בלי ציפיות, בלי שום אינטרס. למעשה רק זו האמת וכל השאר זה שקרים.
לחפש את האמת כמו שהיא, רק זה יביא לך תועלת.
שאלה: האדם תמיד מחפש תועלת, אז איך אני אחפש משהו שהוא לא אני? אני = תועלת.
אליעד: נכון, זה בדיוק מה שאמרתי. אנחנו לא בעניין איך, אלא אנחנו מנסים להבין מה קורה. קודם להבין שכול האנשים שמחפשים את האמת, לא מחפשים באמת את האמת. אתה מחפש דברים שיגרמו לך להרגיש יותר טוב.
חיפוש האמת האמיתית, למען האמת רק ורק למען האמת, וללא שום רצון לתועלת, זה באמת לא מביא כל תועלת, אז מדוע שאני יעשה זאת?
האדם שואל, למה אני לא מצליח לדעת את האמת, למה? כי יש בתוכך כוח פנימי קטן שאתה מזלזל בו, שאתה לא משתמש בו, ועוד אתה חושב שהוא דופק אותך, למה? כי ראש העיר חשב שהבן שלו, הוא זה שגורם לכך שלא ישמעו אותם. האדם חושב שהסיבה שרע לא בחיים זה שהוא למשל לא תועלתי מספיק. האדם אומר, למה שאחפש את האמת מבלי שהיא תביא לי כל תועלת?
ואני מחדד לכם, שבתת מודע האדם חושב שהוא סובל, בגלל אותו כוח שגורם לו לחפש את האמת ללא שום תועלת.
כול הרעיון הוא לעשות משהו בלי תועלת. עדיין לא ניסית לחפש את האמת, כדי באמת להבין. האם את מחפשת את האמת, ולא חשובה לך מה התשובה?
הפירוש של אמת, זה דבר שלא קשור לתועלת שלי. והסיבה שהאדם לא מחפש את האמת למען האמת, היא בגלל שהוא חושב שזה יגרום לו נזק.
שאלה: האם זה קשור לאהבה ללא תנאי?
אליעד: האם פעם חווית אהבה ללא תנאי?
שאלה: כן, אני אוהבת את עצמי ללא תנאי.
אליעד: כשאת אומרת שאת אוהבת את עצמך ללא תנאי, למה את מתכוונת, את עצמך? את מי את אוהבת? את מה את אוהבת? כשאת אומרת אני אוהבת את "זה", למעשה אמרת שאת אוהבת עם תנאי. למעשה אמרת שאת אוהבת את הישות המסוימת כי אני מזדהה איתה.
מי את בעצם? את ישות שאת מזדהה שהיא זה את. למה את אוהבת אותה? בתנאי שהיא "אני". ואם תגלי יום אחד שאת זה בכלל לא את, האם תמשיכי לאהוב אותך? כן. אז למה את לא אוהבת את כל השאר?
שאלה: אני כרגע בתהליך לאהוב את כולם.
אליעד: אז את כרגע לא אוהבת ללא תנאי. אם היית אוהבת ללא תנאי, אז למה דווקא את זה.
אלא אם אתה באחדות, ואז אתה אוהב את כולם ללא תנאי, את הכל באופן מוחלט, ואף על פי כן אתה אוהב מישהו אחד יותר מאחרים, שזה לא הגיוני, ואף על פי כן זה אפשרי בסוף.
את אומרת שאת אוהבת את עצמך ללא תנאי, האם קיימת אפשרות שלא תאהבי את עצמך ללא תנאי, אלא רק עם תנאי. מה זה אומר בלי תנאי?
שאלה: שאני אוהבת את הקיום שלי כמו שהוא.
אליעד: את באת לכאן, בגלל שאת רוצה לשפר את עצמך. אם היית אוהבת את עצמך אהבה ללא תנאי, אז לא היה אכפת לך איך שאת.
האם את מסכימה עם האפשרות, שמאחר שהאדם יאהב את עצמו עם תנאים, אז אדם שאומר שהוא אוהב את עצמו ללא תנאים, זה ממילא לא מחויב, זה רק אפשרי. זה הכל אופציות.
אם אדם אומר שהוא אוהב את עצמו ללא תנאים, אז שואלים אותו למה? וכל תשובה שהוא ייתן זה מוכיח שזה עם תנאים.
אם את לא יודעת למה את אוהבת את עצמך, אז האהבה הזאת לא מספיק חזקה. וזה יכול להתבטל.
שאלה: אני מרגישה שלכולם יש אהבה בסיסית, שתמיד קיימת.
אליעד: האם תיאורטית זה יכול להשתנות? למעשה את צודקת, כי בפנימי, בפנימי, בפנימי, יש את החוויה של האחד. אבל כל זמן שאת מגדירה את זה, עם תנאי או בלי תנאי, אם זה מוגדר אז יש אופציה שהיא אחרת. ומאחר שיש לה משמעות, זה אומר שיכול להיות הפוך.
אהבה ללא תנאי פירושו, אהבה שאין לה צורה, אהבה ללא תנאי היא מחוץ לתחושה של אהבה ושנאה. האם לאהוב את עצמך ללא תנאי, זה כמו לשנוא את עצמך ללא תנאי? לא. אז זה סימן שאתה לא חווה אהבה ללא תנאי. לאהוב ללא תנאי, פירושו לפני האהבה והשנאה, פירושו שאהבה ושנאה זה אותו הדבר.
איזה נזק האדם חושב, שיקרה לו, אם הוא יחפש את האמת ללא תועלת? יש משהו באדם שהוא לא מוכן לאבד אותו. משהו שמניע את כל החיפושים שלו. כל מהות החיפוש היא שלאדם יהיה יותר טוב. אז זה אומר שבתוכך אתה לא רוצה להגיע למצב שיהיה לך רק רע. כל הרעיון של חיפוש האמת הוא שהאני של האדם ירגיש יותר טוב, וימשיך להישאר פה.
מי שרוצה להעלים את האני שלו, שיעשה פעולות שלא מביאות תועלת לאני שלו. מה לא מביא תועלת לאני שלך? לחפש את האמת מבלי תועלת לעצמך.
שאלה: איך עושים זאת?
אליעד: באופן יחסי. תנסה בחיי היום יום לחפש את האמת עם פחות אינטרסים. בפועל תגיד אני מחפש את האמת בלי אינטרסים, או בפחות אינטרסים, למרות שזה גם בגלל שיש לך אינטרס. אבל מה שקורה זה, שיש לזה מספיק כוח להשפיע עליך, למרות שאתה עושה את זה מתוך אינטרס.
האדם צריך לחפש את האמת באשר היא. ולא לחשוב על התועלת של עצמו. הרעיון הוא לעשות פעולות שתהיינה באופן יחסי פחות אינטרסנטיות. וכן לא להניח הנחות. כמו שאנשים מניחים שאלוהים הוא טוב, ועל זה בונים את כל הבניין.
מבחינתי תעשה רק דברים שיביאו לך תועלת, אבל שתדע ותבין מה לא עשית. ושאם יום אחד תסתבך ותשאל מה לא עשיתי? אתה תיזכר מה לא עשית.
שאלה: אם אני אינטרס, איך אוכל לעשות דברים ללא אינטרס?
אליעד: נכון, את צודקת, אם את כולך אינטרס, את לא תוכלי לעשות שום דבר ללא אינטרס. אבל מה לעשות שאת לא כולך אינטרס...