אליעד כהן מסביר שכל אדם שפוגשים בחיים הוא השתקפות של חלק מסוים בתוכנו. כאשר אדם חווה כעס או תסכול מול התנהגות של מישהו אחר, למעשה הוא כועס על החלק הפנימי בתוכו, אותו חלק שהוא מזהה אצל האחר ואינו אוהב בעצמו. לדוגמה, אם מישהי מתוסכלת מכך שחברתה לא חוקרת מספיק לעומק דברים, התסכול הוא לא כלפי החברה, אלא כלפי החלק בתוכה שלא חוקר מספיק.
אליעד מפרט, שככל שאדם נעשה יותר מודע לעצמו, הוא מתחיל לראות בבירור רב יותר את החלקים השונים שבו. התוצאה היא שלפעמים במקום להתמודד עם החלקים האלה בעצמו, הוא משליך את הכעס על אחרים. לדוגמה, אם מישהו חש עצבים וכעס כלפי התנהגות פזיזה או אדישה אצל מישהו אחר, הכעס הוא למעשה כלפי אותו חלק "פזיז" או "אדיש" שבתוכו. ככל שאדם יהיה מודע יותר, כך יזהה בקלות רבה יותר את ההשתקפויות האלו, אבל זה גם עלול להגדיל את המתח הפנימי, מאחר שהוא יתחיל לראות יותר חלקים שהוא אינו אוהב בעצמו.
האם באמת אנחנו רוצים את הסבל שלנו?
אליעד מסביר שבכל אדם קיימות שתי נקודות מבט פנימיות עיקריות: מצד אחד, נקודת מבט של אלוהים, שהיא התודעה שרוצה את הכל, גם את הכאב והסבל. מצד שני, נקודת מבט אנושית ומוגבלת, שלא רוצה את הכאב וסובלת ממנו. כאשר אדם חווה כאב, לדוגמה, תחושת בדידות או כעס, בתוכו נמצאות שתי התודעות האלה בו - זמנית. מצד אחד, ברמה עמוקה ופנימית (כתודעה של אלוהים), הוא רוצה את המצב בדיוק כפי שהוא. אך מצד שני, ברמה האנושית והיומיומית, הוא מתנגד לסיטואציה וסובל ממנה.
לדוגמה, אם אדם כועס על כך שהוא חווה סיטואציה מכאיבה, מצד אחד הוא עצמו, כאלוהים, הזמין את החוויה הזו בדיוק כך ורוצה אותה. אך מצד שני, ברגע שהוא חווה אותה כאדם, הוא אינו רוצה אותה ומרגיש סבל. אליעד מדגיש שהפתרון למתח הפנימי הזה טמון בהבנה מלאה של הדינמיקה בין שתי התודעות האלו.
איך לשאול את השאלה הנכונה כדי לקבל תשובה מדויקת?
אליעד מסביר שלפעמים אנשים מתמקדים יותר מדי ב"לבושים" של השאלות ולא בשורש השאלה עצמה. לדוגמה, במקום לשאול "למה אני כועס על אימא שלי, אם אני יודע שהכל ממני?" השאלה הנכונה והמדויקת תהיה, "אם הכל ממני, למה אני כועס בכלל?" אליעד מדגיש שברגע ששאלה מנוסחת באופן מדויק, התשובה שמתקבלת היא עמוקה ובהירה יותר.
הוא מציע שבכל פעם שמתעוררת שאלה, כדאי לבדוק מה השורש שלה ולהסיר את הפרטים שאינם רלוונטיים. לדוגמה, אם אדם כועס על אירוע מסוים או על אדם ספציפי, במקום להתמקד באדם או באירוע, יש לשאול ישירות על שורש הכעס עצמו, כדי לקבל הבנה בהירה יותר.
מדוע הידיעה שאנחנו אלוהים עלולה להלחיץ אותנו?
אליעד כהן מדגיש שאדם יכול להרגיש טוב מאוד מהמחשבה שהוא אלוהים ושהכל בשליטתו, אך בו - זמנית יכול להרגיש לחוץ ומפוחד בדיוק מאותה המחשבה. הסיבה לכך היא שמצד אחד, הידיעה שהכל תלוי בו אמורה להרגיע אותו, אך מצד שני, כשהוא רואה שאינו מצליח לשלוט במציאות כפי שאלוהים היה אמור לשלוט בה, הדבר מייצר לחץ ותסכול.
לדוגמה, אדם ששומע שהוא אלוהים יכול להרגיש הקלה ותחושת עוצמה, אך מיד לאחר מכן הוא עשוי להיבהל מהמחשבה: "אם אני אלוהים, מדוע המציאות שלי עדיין כואבת ולא רצויה?" זהו הפרדוקס שאליעד מתאר. הוא מסביר שככל שאדם יבין לעומק את התהליך המחשבתי שמוביל אותו בין התודעה של אלוהים לתודעה האנושית, כך הוא יוכל להפחית את תחושת הלחץ ולשלוט במעבר בין התודעות הללו.
איך אפשר לשלוט במעבר בין תודעת האדם לתודעת האלוהים?
אליעד נותן פתרון פרקטי ואומר שכדי לשלוט במעבר בין שתי התודעות, אדם צריך להבין את הקשרים בין התחושות והמחשבות השונות שלו. אם הוא מבין את הסיבה המדויקת לכך שהוא נע בין תודעה של אדם לתודעה של אלוהים, הוא יוכל לנוע ביניהן במודע. לדוגמה, ברגע שאדם חווה סבל, עליו לשאול את עצמו שאלות שיחברו אותו מחדש להבנה מדוע הוא יצר את הסבל הזה מלכתחילה. ברגע שהוא יבין את התשובה, הוא יחזור לתודעה של אלוהים, בה אין סבל כלל.
אליעד מדגיש כי ידיעה תיאורטית בלבד לא מספיקה. ההבנה חייבת להיות פרקטית ומובנית בצורה כזו, שתאפשר לאדם להפעיל אותה בזמן אמת. אם הוא יצליח לבנות "מפת דרכים" פנימית, שמבהירה כיצד מחשבות ורגשות שונים מובילים אותו מתודעה אחת לשנייה, הוא יוכל לשלוט בחוויה שלו בצורה מודעת.
מדוע אנשים צוחקים בשיחות רוחניות עמוקות?
אליעד מסביר שלפעמים אנשים צוחקים בשיחות רוחניות כי הצחוק משמש כמנגנון הגנה מפני תחושת אי - נוחות, שנוצרת בשל חוסר שביעות רצון מההבנה או המצב. הצחוק משחרר מתח, והוא למעשה סימן לכך שהאדם לא נמצא בשלמות מלאה עם מה שנאמר או עם מה שקורה סביבו. אנשים שצוחקים לא תמיד צוחקים מתוך הבנה עמוקה, אלא לעיתים דווקא בגלל חוסר ההבנה או הקושי להתמודד עם הרעיונות המוצגים.
- איך לשלוט במחשבות וברגשות?
- מדוע אנשים צוחקים ללא סיבה?
- כיצד להתמודד עם כעס פנימי?
- איך לשאול שאלות נכון?
- האם המציאות היא השתקפות שלי?
- למה אני מזמין לעצמי סבל?