אליעד כהן מתחיל את ההסבר על אמונה בכך שהוא מתייחס אליה כאל הדבר היחיד שהוא יכול להגדיר כ"לא טוב". לפי אליעד, כמעט כל דבר בחיים מבוסס על אמונה, גם אם האדם לא מודע לכך. לדוגמה, אדם פותח את המקרר ומאמין שהמקרר לא יתפוצץ. הוא נוסע ברכב מתוך אמונה שהרכב יפעל, ועוצר ברמזור אדום מתוך אמונה שחוקי התנועה עדיין בתוקף. בעולם החיצוני, האדם תמיד חי באמונה ומסתמך עליה לצורך תפקודו היומיומי. עם זאת, אליעד מדגיש כי בעולם הפנימי, האמונה היא מכשול שיש להתגבר עליו. לדעתו, שאלות קיומיות כמו "מי אני", "למה אני קיים", "מה אני רוצה באמת", צריכות לקבל מענה מתוך הבנה ולא מתוך אמונה.
איך להילחם באמונה ולהשתחרר מהסבל?
אליעד מציג את הצורך של האדם להגדיר את עצמו באמצעות מלחמה במשהו. לכן הוא מציע לאדם להגדיר את עצמו כמי שנלחם באמונה. הוא מסביר שהאמונה הבסיסית ביותר שיש לאדם היא ההבחנה בין "יש" ל"אין". האדם מאמין שיש הבדל בין "יש" ו"אין" ולכן חווה סבל כשהוא מרגיש שחסר לו דבר מה או כשהוא חושב שמשהו מסוים לא אמור להיות כפי שהוא. כאשר האדם יכיר בכך שהאמונה הכי בסיסית שלו היא ההבחנה בין יש לאין, הוא יוכל להתחבר למקום פנימי שבו אין הבדל בין שני המצבים, ובכך ישתחרר מהסבל.
איך ההתבוננות מביאה להיעלמות האמונה?
אליעד טוען שהדרך להשתחרר מאמונה היא על ידי התבוננות פנימית עמוקה. האדם מתבקש להטיל ספק בהגדרותיו הבסיסיות ביותר, כמו מה טוב ומה רע, מה נכון ומה שגוי. אליעד מסביר שכל הגדרה כזאת היא למעשה אמונה, שהיא סוג של צמצום. לכן, האדם צריך להבין שכל תפיסה שלו מבוססת על אמונה, אפילו אם הוא בטוח שהיא אמת מוחלטת. הדרך היחידה להשתחרר באמת היא להטיל ספק בכל אמונה, עד שהאדם יגיע למקום פנימי ללא שום אמונה, ללא שום הגדרה וללא שום צמצום.
מה המשמעות של אמונה מעל השכל לפי אליעד?
אליעד מתייחס למושג "אמונה מעל השכל", המוכר מתורתו של רבי נחמן מברסלב. לפי אליעד, רבי נחמן דיבר על מצב שבו האדם צריך להשתמש בשכל שלו ככל האפשר, עד שיגיע למקום בו הוא מבין שיש דברים מעבר לשכל שלו. אליעד מסביר זאת באמצעות דוגמה: אם אדם רואה שיש לו רגל, ורבי נחמן יאמר לו "אין לך רגל", האדם יחשוב שזה שיגעון. אבל האמונה מעל השכל היא ההבנה שישנה אפשרות שהמציאות שונה ממה שהשכל תופס. כאשר האדם יתאמץ מספיק, הוא יוכל להגיע להבנה אמיתית שהכל אחד, ואז כבר לא יזדקק לאמונה אלא יבין זאת באמצעות שכל גבוה יותר.
האם יש הבדל בין להאמין באהבה ולהאמין בשנאה?
אליעד מתייחס לאמונות כמו "אני מאמין באהבה" או "אני מאמין בשנאה". הוא מסביר שאם האדם יאמין באהבה באמת, הוא יצטרך לאהוב גם את השנאה באופן אינסופי. הוא מסביר שאמונה באהבה או בשנאה צריכה להיות מוחלטת, עד...
- מהי אמונה?
- מה המשמעות של אמונה מעל השכל?
- איך להשתחרר מאמונה?
- מה ההבדל בין אמונה לידיעה?
- האם להאמין באהבה או בשנאה?
- מהי טיפשות טובה?