כאשר אדם מתמודד עם אהבה חד - צדדית או אהבה נכזבת, הוא נמצא במצב שבו הוא מעוניין במישהו, אבל אותו אדם אינו מחזיר לו את אותה תחושת אהבה. אליעד מסביר שהסיבה שהאדם ממשיך לחשוב על האדם השני ומתקשה לשחרר אותו היא מפני שהוא חושב שקיים סיכוי, אפילו קטן מאוד, שאותו אדם כן ירצה אותו בעתיד. במילים אחרות, האדם אינו משוכנע לחלוטין שאהבתו היא בלתי אפשרית, ולכן הוא ממשיך להחזיק בתקווה סמויה.
לדוגמה, אם מישהו אוהב בחורה בשם "שירייה", וכל עוד הוא חושב שאולי יום אחד שירייה תרצה אותו, הוא ימשיך להרגיש רצון וחיסרון. אליעד מדגיש שכדי להיפטר מתחושת האהבה החד - צדדית, על האדם להכיר בכך שמדובר במצב בלתי אפשרי לחלוטין. ממש כפי שאדם לא ינסה לעוף בכוחות עצמו, כי הוא יודע בוודאות שהוא לא יכול, כך על האדם להבין באופן מוחלט שאותה אהבה אינה אפשרית עבורו.
אליעד נותן דוגמה קיצונית: אם אותה בחורה הייתה מתה, האדם היה משחרר אותה באופן טבעי, כי ברור לו שאין סיכוי להיות איתה. אבל מאחר שהאדם לא חווה את המצב באופן מוחלט, הוא ממשיך להחזיק בתקווה פנימית. כלומר, האדם צריך להפנים עמוקות ובאופן מוחלט שאין שום אפשרות למימוש האהבה, וכך תיעלם התקווה הסמויה שמחזיקה אותו במצב של סבל וחיסרון מתמשך.
מה לעשות עם תחושת החיסרון שנשארת בלב?
כאשר אדם אינו מצליח להשתחרר מאהבה נכזבת או אהבה חד - צדדית, הסיבה העמוקה היא תחושת חיסרון פנימית שהוא רוצה למלא. התחושה הזו קיימת באופן מתמיד, והאדם משוכנע שאם האהבה הזאת תתממש, הוא יחווה שלמות או תחושה טובה יותר. אליעד מסביר כי למעשה, התחושה הזאת היא אשליה, מכיוון שגם לאחר שהאדם משיג את מבוקשו, תחושת החיסרון נותרת, והיא רק עוברת לדבר הבא.
לדוגמה, אם מישהו רוצה להתקבל לעבודה מסוימת ולא מתקבל, הוא מיד מרגיש חיסרון ומחפש למלא אותו בעבודה אחרת. אבל אם הוא ישאל את עצמו למה הוא רוצה בכלל את העבודה הזאת, אולי התשובה תהיה שהוא רוצה כסף, ואולי מאחורי הכסף מסתתר הרצון להרגיש טוב. אליעד טוען שברמה העמוקה, האדם מחפש תחושה פנימית של שלמות, ושום דבר חיצוני לא יכול למלא את התחושה הזו באופן קבוע.
אליעד אומר שהדרך להתמודד עם תחושת החיסרון היא לשאול את עצמנו למה אנו מרגישים חיסרון, ולבחון לעומק את ההנחות היסודיות שלנו לגבי מה אנחנו צריכים או רוצים. אם האדם מבין שהתחושה הפנימית של חיסרון אינה הכרחית, ושהוא יכול להרגיש שלמות פנימית ללא תלות בדבר חיצוני, הוא יכול לשחרר את עצמו מהתלות הזאת.
מהו משל "מנורת החסרונות" ואיך הוא קשור לאהבה ולזוגיות?
אליעד מביא משל על מלך שבנה מנורה מרהיבה, אך אנשים שהסתכלו עליה מצאו בה חסרונות שונים. כל אדם הצביע על חיסרון אחר במנורה, והמלך הבין שכל אדם רואה במנורה השתקפות של החסרונות הפנימיים שלו עצמו. המסר של אליעד הוא שכל מה שאנו תופסים כחיסרון בעולם הוא השתקפות של החסרונות הפנימיים שלנו. מנורת החסרונות היא סמל לכך שתמיד אפשר למצוא חסרונות בדברים חיצוניים, אבל המקור לחסרונות האלו הוא תפיסתנו הפנימית.
בהקשר לזוגיות ולאהבה, זה אומר שאדם שמרגיש חיסרון כלפי אהבה או כלפי בן זוג שאינו יכול להשיג, למעשה חווה חיסרון פנימי...
- איך להתמודד עם אהבה חד צדדית?
- מה זה מנורת החסרונות?
- איך להיפטר מתחושת חיסרון?
- איך להגיע לשחרור פנימי?
- איך להשתחרר מאהבה נכזבת?
- האם אפשר להרגיש שלם לבד?